Proiectul CERTOUR II: For a Better SME Management a ajuns la final

Ieri, 30 iunie 2021, avut loc evenimentul numit Conferința Internațională pentru prezentarea rezultatelor Proiectului „CERTOUR II: For a Better SME Management”, cu numărul de înregistrare BSB – 17, precum și cea de-a patra și ultima întâlnire a comitetului de conducere a proiectului.

Acesta face parte din Programul Operațional Comun Bazinul Mării Negre 2014-2020 și are ca obiectiv promovarea în comun a afacerilor și antreprenoriatului în sectorul turismului și creșterea competitivității acestora prin îmbunătățirea managementului și a abilităților persoanelor angajate ale IMM-urilor din turism, precum și asigurarea sustenabilității.

 

Maria Cristina Săpunaru, Consilier în cadrul Direcției Dezvoltare și Fonduri Europene, UAT Municipiul Constanța și Mentor în cadrul proiectului a declarat pentru Mesagerul de Constanța:

”Prin acest proiect s-a dorit ca personalul IMM-urilor implicate să își îmbunătățească abilitățile manageriale astfel încât să asigure rezultate bune și sustenabilitatea firmelor în care lucrează.

În proiect au fost incluse 20 de IMM-uri din Județul Constanța, hoteluri, restaurante, agenții de turism și pensiuni. Din partea fiecărei întreprinderi au participat câte două persoane, fiind astfel instruiți 40 de angajați.

Au fost abordate noțiuni generale de management în turism. Mentorii s-au deplasat la sediile IMM-urilor participante unde cu ajutorul unei platforme de e-training dezvoltată în cadrul proiectului au implementat instrumente de management recunoscute în plan internațional, cum ar fi modelul de afaceri canvas, planul de afaceri, balanced scorecard, chestionar pentru satisfacția clienților și altele.

Cele mai importante activități au fost reprezentate de personalizarea și implementarea acestor instrumente de management la fiecare IMM, în funcție de specificul activității și dimensiunea fiecăruia. Această etapă a fost implementată de către Camera de Comerț Constanța care are experți în domeniu.

Persoanele instruite au învățat cum să aplice rezultatele din instrumente în așa fel încât performanțele IMM-ului să se îmbunătățească. Unul dintre participanții la proiect este Hotel Zenith, care chiar a prezentat un studiu de caz interesant în cadrul conferinței de astăzi.

Valoarea totală a proiectului este de 827.860 Euro din care bugetul Constanței a fost de 156.000 Euro.

Evoluția proiectului precum și etapele de dezvoltare și implementare au fost comunicate constant, atât prin intermediul presei cât și prin difuzări radio.

Sperăm că a fost un proiect interesant pentru IMM-uri și că au rămas cu ceva de pe urma acestuia”.

”Orice întreprindere trebuie să funcționeze după niște reguli, sisteme și proceduri care trebuie să fie bine puse la punct. Nu poți avea rezultate funcționând după ureche. De aceea invit IMM-urile constănțene să aplice instrumentele de management și să vadă că rezultatele nu vor întârzia să apară. Totodată le urez mult succes” a mai declarat Maria Cristina Săpunaru.

Google search engine

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here