Horațiu Clepan conduce delegația României la reuniunea Consiliului Afaceri Externe – Comerț

Secretarul de stat în Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, Dimitrie – Horațiu Clepan, a condus delegația României la reuniunea formală a Consiliului Afaceri Externe – Comerț, organizată vineri, 25 noiembrie a.c., la Bruxelles, de către Președinția cehă la Consiliul Uniunii Europene.

sursă foto: facebook – Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului

Principalele subiecte de pe agenda de discuții au vizat reforma Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) și pregătirile pentru cea de-a 13-a Conferință Ministerială a OMC (CM13), relațiile comerciale dintre UE și SUA, respectiv relațiile comerciale cu Ucraina și sprijinul acordat acesteia de către UE.

„Reforma OMC reprezintă un obiectiv vital al consolidării sistemului comercial internațional deschis, incluziv și bazat pe reguli, respectiv restabilirii încrederii în capacitatea organizației de a livra rezultate și de a încuraja o dezvoltare sustenabilă și rezilientă a economiilor de piață. În acest sens, România sprijină eforturile necesare modernizării OMC, astfel încât aceasta să poată continua să-și îndeplinească în mod eficient obiectivele și să abordeze provocările secolului XXI”, a declarat secretarul de stat Dimitrie – Horațiu Clepan.

Sistemul multilateral de comerț organizat sub egida OMC se confruntă în prezent cu cea mai profundă criză, astfel reforma și modernizarea OMC reprezintă una dintre principalele priorități în domeniul politicii comerciale, aspect fundamental pentru asigurarea condițiilor de concurență echitabilă la nivel global, fapt cu atât mai relevant în actualul context internațional marcat de impredictibilitate și accentuarea politicilor protecționiste. În acest sens, România a apreciat necesitatea implicării proactive în eforturile de avansare a negocierilor desfășurate la Geneva, în vederea pregătirii celei de-a 13-a Conferințe Ministeriale a OMC și a obținerii unor rezultate concrete cu acest prilej.

În contextul ultimelor evoluții din sfera comerțului internațional şi a parteneriatului transatlantic, oficialul român a subliniat în intervenția sa importanța extinderii cooperării bilaterale și a aprofundării relațiilor UE-SUA pe toate palierele, cu accent pe facilitarea comerțului și a investițiilor bilaterale, soluționarea barierelor comerciale și cooperarea privind reforma OMC.

De asemenea, având în vedere impactul războiului de agresiune al Federației Ruse asupra comerțului și relațiilor economice ale Ucrainei, dar și ale Republicii Moldova, secretarul de stat Dimitrie – Horațiu Clepan a reiterat susținerea României pentru sprijinirea Ucrainei și a tuturor statelor partenere DCFTA, precum şi pentru liberalizarea comerțului în relație cu Republica Moldova, de o manieră similară cu cea urmată în relație cu Ucraina.

La reuniune au participat miniştrii responsabili pentru comerț din statele membre ale UE și vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene și comisar pentru comerț, Valdis Dombrovskis.

sursă: turism.gov.ro

Google search engine

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here