Asociația HANDMADE ROMANIA, în calitate de beneficiar anunță începerea proiectului Tineri Educati in Regiunea Sud-Est, Cod smis: POCU/991/1/3/154075, derulat în parteneriat cu Institutul pentru Dezvoltarea Resurselor Umane.
Obiectivul general al proiectului este reprezentat de promovarea unei ocupari sustenabile si de calitate a fortei de munca si sprijinirea mobilitatii fortei de munca pentru un numar de 372 de tineri NEETs prin formare profesionala inclusiv prin recunoasterea si certificarea rezultatelor învatarii dobândite în contexte non-formale si informale si infiintarea de noi afaceri.
Efectul pozitiv generat pe termen lung de prezentul proiect consta motivarea tinerilor NEETs de a se integra in societate, sa alcatuiasca un sistem de valori pe care sa-l urmeze si sa-l respecte, sa imbunatateasca abilitatile sociale, sa stimuleze increderea in sine si nevoia de a se alatura unui grup social si profesional, sa-i invete pe acestia principiile care decurg din traiul independent, autonomia, siguranta de sine, autocontrolul si ultimul.
Prin urmare, proiectul propune o abordare integrata prin corelarea instrumentelor si masurilor personalizate pentru grupul tinta, precum informare, formare profesionala , sustinerea antreprenoriatului in randul tinerilor NEETs si consilierea profesionala pentru o participare activa pe piata muncii pe termen lung. Criza economica cauzata de pandemia COVID-19 a generat rate mari ale somajului in randul tinerilor si, astfel, a dus la o lipsa de implicare a tinerilor.
Proiectul Tineri Educati in Regiunea Sud-Est, POCU/991/1/3/154075 este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020 și se desfășoară pe o perioadă de 15 de luni (OCTOMBIRE 2022 -DECEMBRIE 2023) în regiunea Sud-Est.
În cadrul prezentului apel de proiecte grupul țintă eligibil cuprinde următoarele categorii de persoane, cu domiciliul/reședința în regiunea Sud Est:
- Tineri Neets ( vârstă cuprinsă între 16-29 de ani care nu urmeaza nici o formă de învățământ și nu au nici un loc de muncă) cu domiciliul sau resedința în regiunea de implementare a proiectului (Sud-Est) înregistrați, informați si consiliați inclusiv profilați de către SPO, cu accent pe tinerii NEETs din mediul rural și cei aparținând minorității roma
Rezultatele așteptate în urma implementării proiectului sunt:
- 372 persoane, tineri NEETs șomeri înregistrați și profilați de SPO
- 372 persoane certificate în urma absolvirii cursurilor din cadrul proiectului
- 34 de tineri vor fi evaluați și certificați pentru competențele profesionale dobândite în context non-formal și informal
- 372 persoane care beneficiaza de servicii de mediere a muncii
- 74 persoane certificate în urma absolvirii cursurilor de competențe antreprenoriale
- 264 de tineri NEETs cu nivelurile de ocupabilitate B, C și D, respectiv ”mediu ocupabil”, ”greu ocupabil” și ”foarte greu ocupabil” vor participa GRATUIT la unul dintre următoarele programe de formare profesională: Bucătar, Machior, Competențe digitale, Barman, Lucrător în alimentație, Lucrător în izolații.
- 74 de tineri NEETs cu nivel de ocupabilitate A ”usor ocupabil” vor participa la un concurs de planuri de afaceri
- 161 de persoane vor primi o ofertă de muncă, de participare la un program de educație continuă, ucenicie sau de stagiu
- 6 întreprinderi înființate si finantate cu cate 25.000 euro
- 30 copii pentru care se asigură sprijin/acompaniament părinților
Persoanele interesate de înscrierea în proiect, pot contacta partenerii proiectului la:
Asociația HANDMADE ROMANIA e-mail: ahmr.neets@gmail.com BLD FERDINAND nr. 32, Constanța, județul Constanța | Institutul pentru Dezvoltarea Resurselor Umane e-mail: office@idru.ro Str. I.Ghe. Duca, nr. 46, Constanța, județul Constanța |
Valoarea totală a proiectului: 2.912.970,47 lei
Valoarea cofinanțării UE: 2.679.932,83 lei
Valoarea cofinanțării Bugetul național: 233.037,64
Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020